Weersverwachting
Hoogeveen
Meer weer in Hoogeveen
 

Met dank aan:


Logo bouw- en klusbedrijf Louis
Logo 24/7 Admin
Logo gemeente Hoogeveen
Logo Bruins administratie

Volle dam-bak bij tiende Hoogeveen Open


Bert Dollekamp, DvhN

Het MTB Open bestaat tien jaar en is daarom dit jaar opgewaardeerd tot Dutch Open. Drie oud-Nederlandse kampioenen en zes Afrikaanse cracks staan garant voor een kleurrijk spektakel.

HOOGEVEEN   Een bezoekje aan Cultureel Centrum Het Knooppunt is deze week voor de fijnproevers beslist de moeite waard. Behalve zetten en varianten vertellen lichaamshouding en mimiek van de spelers veelal hun eigen verhaal, nog los van de geanimeerde sociale omlijsting buiten de speelzaal.  

Toch bestijgt het merendeel van de toeschouwers tegenwoordig bij voorkeur de virtuele tribune van het internet, waar men de zetten via de toernooi-website keurig krijgt opgediend. Service van de organisatie, die er niet aan moet denken dat het hele damlegioen naar Hoogeveen komt. De gezellige speelzaal puilt uit van het recordaantal van 134 deelnemers, waarmee de jubileumeditie dit jaar ook de overige zomertoernooien de loef afsteekt. Naast de voormalige nationale kampioenen Jos Stokkel, Ron Heusdens en Auke Scholma geven zes Afrikaanse toppers het toernooi internationale allure. Behalve de onvolprezen sfeer heeft de voor dambegrippen vette prijzenpot van zon 10.000 euro de meute naar Hoogeveen gelokt. Met dank aan co-sponsor Alberto Waterink, die glimmend van trots op de foto mocht voor het in ontvangst nemen van de openingszet. De tienjarige Matheo Boxum uit Emmeloord kreeg de eervolle taak het klusje te klaren. Het ventje werd onlangs Europees kampioen Blitz bij de welpen en gaf de deelnemers met het vlijmscherpe 1.35-30 een heldere boodschap af: ten aanval! 

Dat deed de jongste deelnemer in zijn eigen partij tegen de ervaren Arie de Bruijn in een geweldige heksenketel met verve, maar zijn offensief bleek net een brug te ver.

Ondertussen moesten ook de grootmeesters hard werken voor de punten. Hijken topper Aleksej Domchev uit Litouwen mocht tegen de Rotterdammer Iwan Fung met remise niet klagen. De Afrikaanse delegatie kwam wel in zijn geheel tot winst, al moesten met name Kameroener Jean-Marc Ndjofang en de Senegalezen Ndiaga Samb en Macodou NDiaye er hard voor werken. Van de vaderlandse  cracks schoof Ron Heusdens soepel naar winst, maar moesten oud-Hoogezandster Jos Stokkel en vooral Baflor Auke Scholma hun opponent drie keer voorbij, voor deze het loodje legden.

Eervolle remises waren er voor veteraan Meint de Vries en de aspiranten Lisa Scholtens en Demi Peters, die elk zon 200 ratingpunten op sterker geachte opponenten goedmaakten.

Alberto Waterink tenslotte kwam na zijn zo mooi ingezette aanval gaandeweg in de verdrukking tegen zwaargewicht B Eggens, maar sleepte niettemin een bemoedigende remise uit het vuur. 

Voorzeggen mag niet, behalve bij de openingszet van het Open NK. Europees welpenkampioen Blitz Matheo Boxum uit Emmeloord wijst co-sponsor Alberto Waterink de weg met de scherpste zet die het damspel kent: ten aanval! 

MTB Dutch Open Hoogeveen 1e ronde - belangrijkste uitslagen:

NDiaye (Sen) - Stam 2-0, Peters - Scholma 0-2, Heusdens - Veldstra 2-0, Plijter - NDjofang (Kam) 0-2, Samb (Sen) - Kalpoe (2-0), Fung - Domchev (Lit) 1-1, Mbongo (Kam) - Van der Veen 2-0, Steenbergen - Stokkel 0-2, Messinga (Kam) - Akse 2-0, Niami (Kam) - Lubberink 2-0, Ramdien - De Vries 1-1, Scholtens - Van Marle 1-1, Folkers - Grotenhuis 1-1, Eggens - Waterink 1-1, Boxum - De Bruijn 0-2, Starke - Knipper 2-0, Sosef - Peters 1-1.

Het toernooi is tot en met zaterdag te volgen op  www.damclubhoogeveen.nl

 

 


Datum: 12 augustus 2019
Foto: Gerrit Boer

Het Knooppunt, Jan Dekkerstraat 1b, 7902 JG Hoogeveen