Logo bouw- en klusbedrijf Louis
Logo 24/7 Admin
Logo gemeente Hoogeveen
Logo Bruins administratie

Nick Waterink kijkt terug op een succesvolle damcarričre

“Bijzonder om sportman van Hoogeveen te zijn”

Hoogeveen – Dammer Nick Waterink (20) heeft niet zo lang geleden de grens als jeugdspeler bereikt. De huidige sportman van de gemeente Hoogeveen heeft een indrukwekkende palmares opgebouwd als jeugddammer. Hij kijkt terug op de geweldige damjaren als jeugdspeler.

Op 8-jarige leeftijd kwam Nick voor het eerst in aanraking met het damspel. Op basisschool de Zaaier in Zuidwolde werden wekelijkse damlessen aangeboden. Voor Nick was dit een uitgelezen kans op zijn talent te uiten. “Ik ben van nature een echte denker. Toen er op school damlessen werden gegeven was ik er als de kippen bij,” blikte Nick terug. Als snel bleek hij het damspel aardig onder de knie te hebben. “Ik won direct van al mijn klasgenoten.” Binnen de kortste keren melde Nick zich bij de damclub van Zuidwolde. Jeugdleider Christiaan Groote nam hem onder zijn hoede en stuurde hem direct door naar het Nederlands kampioenschap voor welpen. Een goede zet. Op het NK was Nick de ‘grote onbekende’ en verraste vriend en vijand met een zesde plek. “Dit smaakte naar meer”, dacht Nick toen. Een jaar later mocht hij nog eens een poging wagen en werd vervolgens knap tweede.

Na deze eerste grote prestatie ontketende zijn damtalent. “2012 was voor mij een succesvol jaar. Zo werd ik niet alleen Nederlands kampioen bij de pupillen, maar werd ik ook nog eens derde van de wereld.” Ook de KNDB had Nick in het vizier en bood hem een topsportprogramma van de NOC*NSF aan. “Ik nam het aanbod met beide handen in aan. Dit heeft mijn ontwikkeling echt naar een hoger niveau gebracht.” Nick was vier jaar lang verbonden aan NOC*NSF van de KNDB. Hij heeft niet alleen veel damtechnische onderdelen geleerd, maar ook mentaal. “Ik ben hierdoor mentaal echt sterker op geworden. Zo kan ik beter omgaan met tegenslag en ben ik veel weerbaarder.” Toch was het niet alleen rozengeur en maneschijn. “Ik voelde de druk om te presteren en mijn verwachtingen waren te hoog gegrepen. Sommige toernooien, zoals het WK in Frankrijk en Salou verliepen dramatisch. Dat hakte er echt bij mij in.”

Maar de Hoogevener was niet stuk te krijgen en werd alsmaar beter, slimmer en gevaarlijker. Zijn laverende, ingecalculeerde en risicovolle speelstijl bracht hem naar een grandioze prestatie. In 2018 behaalde hij maar liefst tweemaal een bronzen medaille op het WK algemeen en het sneldammen. En dat had wellicht meer kunnen zijn. “Mijn toernooi verliep helemaal volgens plan. Ik was in control en voelde me goed. Ik startte met drie overwinningen. En in de vijfde ronde kon ik een belangrijke stap zetten naar de wereldtitel door de uiteindelijke kampioen een kopje kleiner te slaan. Ik stond een schijf, maar verknalde het gigantisch.” Toch was Nick ‘fucking’ blij en trots met zijn derde plek.

Zijn prestatie op het WK kreeg nog meer glans, want de gemeente Hoogeveen bekroonde hem ook nog eens tot sportman van het jaar. “Heel bijzonder en totaal niet verwacht. Dit was een mooie bekroning op mijn jeugddamcarričre.”

Nu hij geen topsporter meer is, gaat de succesvolle Hoogevener vooral genieten. Dammen zal hij altijd blijven doen en heeft hij nog volop ambitie. “Ik wil ooit nog eens een NK bij de senioren spelen. Maar eerst ga ik mij focussen op de studie Geografie en Planologie aan de RUG.” Tevens speelt hij in het eerste tientalteam van damclub HDC Hoogeveen die in de hoogste divisie acteert.

De succesvolste jeugddammer van Hoogeveen speelt deze week ook voor de tiende keer het MTB Open damtoernooi. “Het MTB Open is altijd een gezellig toernooi en het is altijd tof om oude bekenden weer tegen te komen. Het is alweer de tiende keer voor mij.” In 2010 nam hij voor het eerst deel aan dit toernooi. “Ik kan dit nog goed herinneren”, lacht de stralende Nick. “Ik won toen in de vierde ronde van een grote Malinese Internationaal Meester, Daouda Diakite. Ik zat te zweten achter het bord, want mijn tegenstander overzag een doorbraaktruc. Ik moest het meerdere malen controleren, maar het zetje zat er echt in. Ik werd vervolgens op handen gedragen door mijn fans. Een prachtige ervaring.” Dammen heeft Nick niet alleen maar titels opgeleverd, maar heeft hem ook tot een betere mens gemaakt. “Ik hoop dat veel kinderen ook gaan dammen en de charme van het damspel ontdekken. Het is goed voor het brein en je kan lekker je creativiteit in kwijt. ”

Datum: 12 augustus 2019
Bron: Hoogeveensche Courant