Damclub Hoogeveen na overwinning alleen aan kop

Michel Stempher

Het eerste tiental van Damclub Hoogeveen blijft winnen en staat na zes speelrondes nog steeds op 100%. Ditmaal was de Drentse hoofdmacht met 13-7 te sterk voor Huizum Leeuwarden. Doordat concurrent Het Noorden verrassend verloor staat Hoogeveen nu alleen op kop. Het tweede en vierde team hadden minder succes: ze delfden beide het onderspit. Het jeugdteam (HDC 3) had een dagje vrij, vanwege een corona-uitbraak bij de tegenstanders uit Enschede.

Met tien punten uit vijf wedstrijden (het maximaal haalbare) begon het collectief van Hoogeveen aan de wedstrijd tegen Huizum, dat met 0 punten op een gedeelde laatste plaats stond. Zainal Palmans opende al heel snel de score. In een variant die Palmans volledig had voorbereid verschalkte hij meervoudig NK-deelnemer Anton Schotanus.

Teamcaptain Michel Stempher volgde niet snel erna met een overwinning op Tjalling van den Bosch. De voormalig sterkste man van Nederland raakte in het middenspel het spoor bijster en moest capituleren toen er een dodelijke dreiging op het bord kwam. Ditzelfde lot onderging Sietse Nagel, de tegenstander van Martijn Vissers. Met een door Vissers fraai opgezet samenspel van positie en tactiek was er al vroeg in het middenspel geen verdediging meer mogelijk voor de Fries. (0-6 Hoogeveen)

Een monsterscore leek dus in de maak, maar Huizum gaf zich nog niet gewonnen. Zowel Rick Hakvoort als Nick Waterink ontsnapte aan verlies, doordat tegenstanders Anne Piet Kooistra en Jacob de Vries in gewonnen eindspellen verdronken in de vele mogelijkheden. Nadat ook de kopman van de Friezen, Rein van der Pal, niet verder kwam dan een puntendeling met Natalia Sadowska was het evident dat de zesde zege op rij de Hoogeveense dammers niet meer kon ontglippen. (3-9 voor Hoogeveen)

Roland Kreeft en Klaas Hendrik Leijenaar speelden allebei een klassieke partij, maar op geen van de borden werd het evenwicht verbroken met dus remises als logische uitslagen. Met nog twee wedstrijden te gaan hadden Wouter Sosef en Nicole de Vries alle kansen om alsnog een ruimere uitslag op het scorebord te zetten. Beide spelers verzuimden vanuit zeer kansrijke stellingen echter te winnen, waarbij De Vries zelfs in een compleet gewonnen eindspel gelijkspel overeenkwam. (7-13 voor Hoogeveen)

Damclub Hoogeveen staat na deze gemakkelijke overwinning hekkensluiter Huizum Leeuwarden met twee punten voorsprong aan kop, doordat de grote concurrent een nederlaag incasseerde. De volgende ronde staat pas zaterdag 8 januari op het programma. Nijverdal komt dan op bezoek.

Datum: 28-11-2021