HDC 4 wint in hol van de leeuw

Hans van Gijssel


> Lees verder

Eerste damteam Hoogeveen in ondertal nipt langs Harderwijk

Michel Stempher


> Lees verder

HDC 3 lijdt krappe nederlaag tegen een gehavend SSS Kampen

Gerard Bruins


> Lees verder

HDC 2 faalt jammerlijk na stunt van Jaap tegen Anton Jurg

Gert Bosker


> Lees verder

HDC 1 start het damseizoen overtuigend


Hoogeveen - Er kan weer gedamd worden. Zaterdag is de nationale damcompetitie van de Koninklijke Nederlandse Dambond van start gegaan. Vorig seizoen werd de competitie gecanceld door de coronamaatregelen. Damclub Hoogeveen is goed vertegenwoordig in deze competitie met vier teams. Het eerste team, HDC 1, speelt in de hoofdklasse. In het seizoen 2019/2020 speelde het eerste voor het laatst in de ereklasse. HDC 2 speelt in de eerste klassen en het jeugdteam van HDC 3 en de senioren van HDC 4 spelen beide in de tweede klasse.

HDC 1 startte het seizoen met klinkende cijfers. In Hoogeveen werd het team van Heerenveen met 15-5 verschalkt. Eerlijkheidshalve begon de wedstrijd al met een flinke domper. Hoogeveen begon met namelijk negen spelers aan de wedstrijd. Nick Waterink kon niet aanwezig zijn en hierdoor stonden de Hoogeveners al met 0-2 achter. Gelukkig heeft Hoogeveen een sterk team met veel ervaring en jeugdtalent. Jeugdspelers Nicole de Vries, Wouter Sosef en Roland Kreeft hebben een plek in het eerste gekregen.

Onder leiding van teamleider Michel Stempher waren de Hoogeveners erg gemotiveerd om aan de wedstrijd te beginnen. Al snel leek de wedstrijd de goede kant op te gaan voor Hoogeveen. Op de meeste borden hadden de Hoogeveners voordelig spel en kwamen we goed de opening door. Rond 15:00 uur lmaakte Rick Hakvoort de gelijkmaker. Zijn tegenstander, Oscar Veltman, zat na een complexe opening al in hevige tijdnood. Hier kon Veltman niet goed mee omgaan en een wanhoopscombinatie versnelde het verlies. (2-2)

Maikel Palmans zorgde voor de voorsprong. In de opening haalde Palmans al een bomzet uit tegen Aize Plantinga. Het leek erop dat de Hoogevener snel schijfwinst kon afdwingen. Dit was niet het geval. Met wat hulp van zijn tegenstander kon Palmans een tweede en winnende doorbraakcombinatie uithalen. (4-2)

Zainal Palmans leek langzamerhand Sipke Doller naar de slachtbank te brengen. Palmans had een sterk centrum en drukte zijn tegenstander langzamerhand naar achteren. Naar mate het dunner werd verdedigde Doller zich handig. Ditzelfde gold voor de Belg Keita Desmet die ook heerste in het centrum tegen Wim van der Molen maar het juiste plan om winnend voordeel te verzilveren niet kon vonden. (6-4)

Na deze twee remises ging het weer als een trein voor HDC. Wouter Sosef versloeg Henk Hosper na een sterke tweede helft met drukspel. Nicole de Vries had beide vleugels onder controle in het klassieke speltype. Haar tegenstander Johnny Modderman werd helemaal vastgezet. En op het laatste bord, nummer 10, won Roland Kreeft van invaller Pieter de Vries. Kreeft had groot voordeel in de opening en kon met een centrumaanval snel de partij eindigen. Dit plan werd niet onderkend waarna Kreeft met sterk centrumspel alsnog de teamoverwinning veiligstelde. (12-4)

Michel Stempher kwam erg ver via een openingsvariant die hij geleerd heeft van de computer. Heel ongebruikelijk stond erna twee zetten een voorpost op het bord. Zijn tegenstander, Tjipke Smedinga, speelde het solide tegen. Toch kreeg Stempher in het middenspel kansen via een doorbraakplan. Het eindspel leek zeer kansrijk te zijn voor Stempher, maar Smedinga verdedigde zich goed. (13-5)

Natalia Sadowska vergrootte de score voor HDC. De voormalige wereldkampioen bij de vrouwen kwam actief opzetten tegen Peter Achterstraat. Hierdoor kreeg ze belangrijke sleutelvelden in handen. Achterstraat kon alleen maar nog verdedigen en sleepte er nog een eindspel uit. Gelukkig bleef Sadowska erg geduldig. (15-5)

HDC 2 won van Huizum 2 met 13-3. HDC 3 verloor van Laren met 13-3 en HDC 4 verloor van Heerenveen 3 met 7-9. Over twee weken speelt HDC een uitwedstrijd tegen Harderwijk.