Jeugddammers succesvol op Nederlandse Jeugdcup

Vier spelers in de prijzen!


> Lees verder

HDC 1 verliest verrassend van Harderwijk


> Lees verder

Spannende strijd tussen HDC 2 en Fryslan 2

HDC 2 door Gert Bosker


> Lees verder

Spannende strijd tussen HDC 2 en Fryslan 2

HDC 2 door Gert Bosker


> Lees verder

Hoogeveense jeugddammers vechten als leeuwen maar worden helaas niet beloond

Verslag HDC 4 door Gerard Bruins


> Lees verder

Grandioze overwinning dammers MTB


Ronde 8: Rotterdam - MTB 7-13

Rotterdam/Hoogeveen – De dammers van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) Hoogeveen hebben hun beste teamwedstrijd van dit seizoen gespeeld tegen CCR Rotterdam. In Rotterdam waren de Hoogeveners in bloedvorm en wonnen met mooie cijfers: 13-7. Dit is de eerste teamoverwinning van dit seizoen voor Hoogeveen en staan daarmee uit de degradatiezone met drie wedstrijden voor de boeg. Het tweede team van Hoogeveen verloor (ondanks twee sterke overwinningen van Gert Bosker en Roland Kreeft) met 12-8 van BDV Borne.

Rotterdam, met twee topgrootmeesters in hun gelederen, Martijn van IJzendoorn en Macadou N’Diaye, hadden geen schijn van kans in de achtste ronde van de ereklasse. Alles veel goed voor de Hoogeveners.

De MTB’ers kwamen supersnel (na amper een uur spelen) op voorsprong en legde daarmee de druk bij de tegenstander. Zainal Palmans was in 19 zetten klaar tegen voorzitter van CCR, Radjes Balkaran, die de openingsbehandeling verkeerd had ingeschat. Zainal blokkeerde de flankaanval via beide vleugels waardoor Balkaran niks meer kon zetten (2-0).

Wouter Sosef speelde een spectaculaire aanvalsopening tegen Patrick Stork. Ook zijn tegenstander ging volop mee in het spel. Beide spelers waren aan elkaar gewaagd (3-1).

Teamleider Rick Hakvoort maakte het voor de Rotterdammers nog erger. Met sterk strategisch spel vloerde hij jeugdspeler Berke Yigitturk. Rick profiteerde optimaal van de onevenwichtige stand van zijn tegenstander. Na een nuttige ruil torpedeerde Rick de verdediging van Yigitturk (5-1).

Klaas Hendrik Leijenaar speelde aan bord 1 tegen de Kameroener en internationaal meester Damien Aligna Messinga. Messinga werd tijdens het MTB Open van dit jaar knap derde. Klaas Hendrik had zijn favoriete spelletje op het bord: het randschijvensysteem. De Kameroener had veel moeite om tegenspel te bieden. In het middenspel koos Aligna eieren voor zijn geld door een remise-combinatie te nemen (6-2).

Keita Desmet speelde tegen Shammie Kasnadi een rustige partij. Kasnadi kwam iets actiever te staan. Maar na een grote ruil werd het nooit echt spannend meer. Keita had in het late middenspel alleen maar de focus om een punt binnen te halen. (7-3).  

Natalia Sadowska gaf de doodsteek aan Rotterdam door Job Arts met mooi drukspel te verslaan. Gedurende de hele partij werden de verdedigingskunsten van Arts op de proef gesteld. Natalia had het juiste plan te pakken: de lange vleugel in de houdgreep leggen. Het plan duurde even, maar dan heb je wel twee punten in de pocket (9-3).

Nick Waterink, weer terug van wintersportvakantie, mocht aantreden tegen zijn oud trainingsmaatje van de KNDB-talentontwikkeling: Martijn van IJzendoorn. De kopman van Rotterdam heerste in het centrum. Nick moest daardoor veel tijd investeren om het juiste tegenspel te vinden. In een complexe stelling werd de counter van Nick ingezet en hield hij knap staande (10-4).

Invaller Nicole de Vries (Martijn Vissers was afwezig) speelde een sterke partij tegen Bart de Vos. Haar tegenstander liet zich in de opening al opsluiten aan zijn korte vleugel. Nicole speelde logische zetten en zorgde voor veel formaties in haar stand. Onderweg had de Vos enkele valkuilen geplaatst, maar daar trapte de Hoogeveense niet in. In het late middenspel moest de Vos eigenlijk op de noodrem trappen, maar deed dat niet. Hierdoor kwam hij positioneel verloren te staan. Nicole leek voor een stunt te zorgen, maar overzag een damcombinatie. Toch haalde ze knap het winnende punt voor MTB Hoogeveen. (11-5).

Maarten Wichgers had wat moeite in de opening tegen Mehmet Yoney. Uiteindelijk koos Wichgers om niet al te veel risico te nemen en hield het spel overzichtelijk. Na enkele automatische opbouwzetten van beide spelers kreeg Maarten aardig grip op de stand. Hij controleerde beide vleugels van zijn tegenstander en zag een toekomstige doorbraak in het verschiet. Maarten brak weliswaar door de vleugel heen, maar dat was niet voldoende om te winnen (12-6).

Maikel Palmans was als laatste nog bezig tegen oud-clubgenoot Macadou N’Diaye. N’Diaye kwam langzamerhand opzetten met een flankaanval na een rustige opening. Maikel liet dit toe (zoals vaker) en hoopte daarmee zijn kansen te zoeken in de counter. N’Diaye probeerde wel, maar kwam niet door de Hoogeveense muur heen en moest berusten in een remise (13-7).

Over twee weken speelt MTB Hoogeveen een cruciale wedstrijd tegen CTD Arnhem. Arnhem staat nu laatste met twee wedstrijdpunten. MTB Hoogeveen bezet de tiende plaats met drie wedstrijdpunten. Plek 11 en 12 in de ereklasse zijn degradatieplekken. Als Hoogeveen wint dan doen zij goede zaken om te handhaven.  


Datum: 19-1-2020
Foto: Zainal Palmans