Dag 1 - Goede opzet Nick eindigt remise

Damclubhoogeveen.nl

Huissen - Van maandag tot en met zaterdag wordt er in het Gelderse Huissen het Nederlands kampioenschap voor aspiranten gehouden. De organisatie ligt in handen van VBI Huissen met als hoofdorganisator Paul Visser.  De tien deelnemers spelen een rondtoernooi met het 'Fischer-speeltempo': 80 minuten plus 1 minuut per zet. De kampioen en de runner-up plaatsen zich voor het Europees kampioenschap in Polen dat begin augustus plaatsvindt.

Ons Hoogeveens talent Nick Waterink, eerstejaars aspirant, had in de eerste ronde Stijn Overeem uit Voorthuizen als opponent. Nick speelde vorig week nog een wereldkampioenschap in het Franse Tours. De grote vraag is natuurlijk of hij twee lange toernooien met geduchte tegenstanders wel aankan. Stijn, derdejaars aspirant, werd tweede in de halve finale. Hij wordt opgeleid door de Lunterse damvereniging.

Nick kwam voordelig uit de opening doordat Stijn een overvolle lange vleugel opbouwde. Nadat het klassieke speltype werd verbroken door de Voorthuizer, die met wit speelde, kon Nick plannen smeden om het centrum te omsingelen. Dit lukte aardig en Nick had Stijn bijna op de knie. Echter, door kunstig verdedigen van de witspeler, slaagde de benjamin van Hoogeveen er niet in om het voordeel uit te bouwen tot winst. De omsingeling werd even later omgezet in een dunne klassieke remise stand.

Vandaag worden er twee partijen gespeeld. In de tweede ronde moet Nick tegen vriend en vijand Jitse Slump uit het Limburgse Landgraaf. Alex Ketelaars uit Soest is zijn opponent in de ronde erop.

Alle partijen worden live weergeven op de officiŽle website www.jeugddammen.com

Bron: www.damclubhoogeveen.nl

Datum: 9 juli 2013