Sterke ouverture damteam MTB in Zaandam


Hoogeveensche Courant, Zainal Palmans en Gerard Bruins

Het eerste team van MTB moest afgelopen zaterdag aantreden voor de verre uitwedstrijd in Zaandam tegen DC Zaanstreek. De lange reis werd bekroond met een klinkende 14-6 overwinning. Met deze overwinning staat het Hoogeveense team  na vier speelronden op een keurige derde plek. Het tweede team had een slechte dag, zij kwamen huiswaarts vanuit Raalte met een zware 15-5 nederlaag.

In MTB 1 sloeg topscorer Zainal Palmans ook ditmaal toe tegen de mindere maar solide spelende Barbara Graas. Na veel geduld te hebben en goed te observeren, werden de zwakke zetten van Graas regelrecht afgestraft middels tactisch spel. Palmans haalde de eerste overwinning binnen via een geniepige doorbraakcombinatie (2-0).

Naast Palmans speelde invaller en Fransman Fidèle Nimbi een keurige partij. Opponent Wout Reis had het zwaar en kreeg veel nadeel door randschijven. In het eindspel had Nimbi de kans om de twee punten binnen te slepen. Hij speelde echter te snel en daardoor eindigde de partij in een teleurstellende remise (3-1). De andere invaller aan Hoogeveense kant, Bé Eggens, had het betere van het spel tegen Paul Teer. Teer werd de hele partij aan het wankelen gezet door Eggens’ sterke positiespel, maar de stand werd te dun om te winnen (4-2). Na ruim 3,5 uur boekte Maikel Palmans een uitstekende overwinning op de gevaarlijke ‘alles-of-niets’ spelende Jan de Ruiter. In een bekende opening kreeg Palmans al snel voordeel. De Ruiter kreeg groot nadeel op zijn lange vleugel en daardoor domineerde Palmans de partij. Na een foutieve achterloop van De Ruiter combineerde Palmans op ingenieuze wijze naar dam (6-2).

Aanvalstacticus Paul Thio had het moeilijk tegen de degelijke Ruud Groot. Thio kwam ver met zijn flankaanval, maar na een paar onlogische voortzettingen verwaterde het voordeel

(7-3). Teamcaptain Maarten Wichgers bevestigde dat hij in vorm komt. Kopman Vitalia Doumesh nam te veel risico in het klassieke middenspel waar Wichgers in tijdnoodfase optimaal van kon profiteren. Na inefficiëntie van zijn tegenstandster kon hij in een vastloopvariant de overwinning naar zich toetrekken (9-3). De teamoverwinning werd veilig gesteld door de jeugdige Nick Waterink ten koste van Paul Groot jr. Waterink speelde een controlerende partij en probeerde een passieve randschijf tegen te spelen. Groot probeerde zijn passieve randschijf om te zetten in een actieve variant. Echter, na een foutieve terugruil van Groot, kon Waterink schijfwinst forceren met een combinatie. Hij maakte de partij stijlvol af in het eindspel (11-3).

Het leek erop dat MTB Hoogeveen naar huis ging met vijf individuele overwinningen, want Gerard Bruins kreeg het geluk mee dat opponent Piet Smit een schijf weg gaf. Lange tijd speelde Bruins de juiste zetten, maar door onoplettendheid vergaloppeerde hij zich toch in het afspel. Smit kon gelukkig weer ademhalen met remise tot gevolg (12-4).  Voorzitter Marcel Corba ging tegen Ruud Holkamp in de omsingeling. In een spannende partij moest Holkamp steeds alert zijn op zetjes maar hij ontweek ze allen en stelde daarmee de remise veilig (13-5). Als iemand van MTB het echt moeilijk had in deze wedstrijd, dan was het Gert Bosker wel tegen Paul van der Lem. Bosker kreeg geen grip op de stand en kwam in zwaar noodweer met schijfverlies. Met knappe verdedigingskunsten en Houdini-taferelen kwam hij uit de problemen. Van der Lem haalde alles uit de kast om een ereoverwinning te behalen, maar ook dit werd hem niet gegund (14-6). Na afloop was de teamcaptain tevreden over het resultaat: “Dit is voor het eerste in lange tijd dat wij weer zo sterk collectief speelden. Als dit de komende rondes zo verder gaat,  maken we goede kans om op het podium te staan.”

MTB 2 speelde een hele zwakke partij in Raalte. Kopman Alexander Slot vergaloppeerde zich door een foute doorbraak te nemen maar wist in het eindspel toch nog de remise te vinden. De man in vorm, Bé Brakels, speelde een prima partij maar kon  net niet winnen. Ook de 11-jarige Vincent Houtjes behaalde een keurige remise evenals Meint de Vries en Bart Lugthart. Daarmee was de koek op. Cor Darwinkel en Jan Bazuin leden kansloze nederlagen en Mathijs Sprakel verloor geheel onnodig. Ook Roelof de Jonge en invaller Jan Zwiggelaar verloren maar dit gebeurde pas in het eindspel.

 

 

    

Bron: Hoogeveenche Courant
Datum: 28 oktober 2012
Foto's: Eva Houtjes